Certyfikat
Nie
infolinia: 700 - 1500
od poniedziałku do piątku
Powiat Rawski / Gmina Rawa Mazowiecka
Uznawany jest za jeden z najsłodszych miodów.
Powstały w procesie zapylania rzepaku miód rzepakowy jest kremowy i niemal biały. To, obok wyraźnego zapachu, jego najbardziej charakterystyczna cecha.
Najszybciej ulega krystalizacji i zawiera nawet 80% cukrów. Miód rzepakowy jest łatwo przyswajalny. Polecany jest osobom z nadciśnieniem oraz z problemami układu trawiennego.
Właściwości miodu rzepakowego:
Dzięki właściwościom regeneracyjnym doskonale wpływa na rekonwalescentów i osoby obciążone wysiłkiem psychofizycznym.
Miód rzepakowy zawiera garbniki, olejki eteryczne, flawonoidy, witaminy i minerały. Znajdziemy w nim bor niezbędny do budowy tkanki kostnej oraz do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i śledziony. Nie brakuje w nim witamin z grupy B oraz witamin K i C. W składzie miodu rzepakowego są potas, magnez, kwasy fenolowe i żelazo przyswajalne przez organizm na poziomie ponad 60%. Jest on źródłem łatwo przyswajalnej energii – głównie z glukozy. Idealnie sprawdza się przy zmęczeniu, osłabieniu i przy dużym wysiłku fizycznym. Jest on świetnym i co najważniejsze naturalnym wspomagaczem odporności. Wspiera układ krwionośny, pomaga zwalczyć przeziębienie i grypę. Usprawnia funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz wspiera leczenie schorzeń wątroby.
Miód rzepakowy idealnie sprawdza się jako zdrowszy zamiennik cukru.